NFT-taiteen kuuluisimmat teokset

NFT-taiteen kuuluisimmat teokset

NFT:t (Non-Fungible Tokens) ovat nopeasti nousemassa yhdeksi taidemaailman kuumimmista aiheista. NFT-taide on digitaalinen taideteoksen muoto, joka on merkitty lohkoketjuun, jolloin sitä voidaan seurata ja sillä voidaan käydä kauppaa kuten muillakin omaisuuserillä. Tämän seurauksena siitä on tullut erittäin suosittu sekä taiteilijoiden että keräilijöiden keskuudessa, kun he etsivät uusia tapoja luoda, ostaa ja myydä taidetta. Katsotaanpa lähemmin, miten NFT-taidetta voi ostaa ja joitakin kuuluisimpia NFT-taideteoksia.

Miten NFT-teoksia voi ostaa?

Non-Fungible Token (NFT) -teosten ostaminen voi olla jännittävä matka ainutlaatuisen digitaalisen (tai joskus myös fyysisen) taiteen löytämiseen. Se on loistava tapa tulla osaksi luovaa taloutta ja tukea taiteilijoita, joiden teoksia ihailet.

Ostaaksesi NFT-teoksia sinun tulee ensin hankkia kryptolompakko NFT-tokenien säilyttämistä varten. Se voi olla fyysinen ns. kylmä lompakko (usein USB-tikkua muistuttava laite) tai esimerkiksi mobiilisovellus. Sen jälkeen sinun tarvitsee vain rekisteröityä NFT-ostoja tukevalle verkkoalustalle ja rahoitettava se kryptorahalla, kuten Bitcoinilla tai Ethereumilla. Jotkin alustat hyväksyvät myös fiat-valuuttojen käytön. Sitten pääsetkin selailemaan uniikkeja taideteoksia ja tekemään ostoksia.

Jos taideostoksia varten varaamasi kassa on vielä vajaa, voit yrittää kerryttää sitä esimerkiksi vedonlyönnillä. Muista kuitenkin vastuullisuus ja varovaisuus tällaisessa toiminnassa, yhtä lailla kuin kryptovaluutankin kanssa toimiessa. Näin voit välttyä suurilta taloudellisilta tappioilta.

CryptoKitties

CryptoKitties on yksi tunnetuimmista NFT-taiteen esimerkeistä. Axiom Zenin vuonna 2017 lanseeraama CryptoKitties on pohjimmiltaan peli, jossa digitaalisia kissoja voi ostaa, myydä ja kasvattaa Ethereum-lohkoketjuteknologian avulla. Jokainen CryptoKitty on tietenkin ainutlaatuinen ja niistä maksetaan usein korkeita hintoja. Itse asiassa yksi CryptoKitty myytiin vuonna 2018 yli 140 000 dollarilla!

Everydays: the First 5000 Days

Mike Winkelmann, taiteilijanimeltään Beeple, on taiteilija, joka loi digitaalisia taideteoksia joka päivä vuodesta 2007 vuoteen 2021 asti. Hänen projektinsa nimi on ”Everydays” ja se on kollaasi näiden vuosien aikana luodusta 5 000 taideteoksesta. Hänen teoksensa huutokaupattiin huikealla yli 69,3 miljoonalla dollarilla helmikuussa 2021, mikä on tämän hetkinen NFT-myyntiennätys.

Jack Dorseyn twiitti

Joulukuussa 2020 yksi Twitterin perustajista, Jack Dorsey, laittoi palveluun julkaisemansa ensimmäisen twiitin huutokaupattavaksi NFT:nä. Twiitti myytiin lopulta 2,9 miljoonalla dollarilla kryptoyrittäjä Sinavi Estaville, joka ei kuitenkaan onnistunut saamaan hankinnalleen tuottoa. Hän laittoi NFT:n myyntiin vuonna 2022 hintapyyntönään huikeat 50 miljoonaa dollaria, mutta korkein tarjous jäi vain 280 dollariin. Kyse oli mahdollisesti vain jonkinlaisesta julkisuustempusta.

NFT on aikamme ilmiö

Nämä kolme teosta osoittavat, miten paljon potentiaalia näillä kasvavilla NFT-markkinoilla on sekä taiteilijoille että keräilijöille. Vaikka se saattaa vielä tuntua monille meistä hieman kummalliselta, NFT-taiteesta voi hyvinkin tulla tulevina vuosina arkipäivää, kun yhä useammat ihmiset löytävät tämän jännittävän kaupankäyntivälineen ja alkavat tutkia sen mahdollisuuksia. Mitä tulemme näkemään seuraavaksi? Vain aika näyttää!