Mikä NFT-taiteessa viehättää?

Mikä NFT-taiteessa viehättää?

Muutaman viime vuoden aikana taidemaailma on nähnyt mielenkiintoisen muutoksen NFT:n (Non-Fungible Token) myötä. Tämä uusi digitaalisen taiteen muoto on saanut vakaan fanikunnan, jotka vannovat sen nimeen. Mutta mikä NFT-taiteessa tekee siitä niin houkuttelevan? Katsotaanpa tarkemmin, mitä NFT-taide on, mikä siinä kiinnostaa ja miten se liittyy tilataiteeseen.

Mikä on NFT-taide?

NFT-tokenin ostamalla saat haltuusi digitaalisen taideteoksen, joka on olemassa online-tilassa. Sen sijaan että se olisi fyysinen esine kuten maalaus tai veistos, se on yleensä olemassa vain tietona lohkoketjuverkostossa ja sitä voidaan ostaa, myydä ja vaihtaa aivan kuten mitä tahansa muuta omaisuutta. Joissakin tapauksissa NFT voi kuitenkin olla myös fyysinen taide-esine!

Tavallisesta digitaalisesta taideteoksesta se eroaa siten, että jokainen NFT-taideteos on ainutlaatuinen. Tämä tarkoittaa sitä, että kaksi kappaletta ei ole täysin samanlaisia. Tämä auttaa varmistamaan, että taiteilijan teokset pysyvät aitoina ja arvokkaina ajan mittaan, eikä niitä voida monistaa tai varastaa. Alkuperäinen taiteilija on myös oikeutettu osuuteen teoksen eteenpäin myynnistä saaduista voitoista.

Mikä tekee siitä houkuttelevan?

NFT-taiteen suurin houkutus lienee sen potentiaali pitkän aikavälin arvonnousuun. Toisin kuin tavalliset digitaaliset taideteokset, jotka voidaan helposti jakaa tai kopioida ilman korvausta sen luojalle, NFT-taideteokset tallennetaan turvallisesti lohkoketjuverkkoon. Tämä varmistaa, että jokainen teos säilyttää ainutlaatuisuutensa ja samalla se suojaa taiteilijan töitä varkauksilta tai manipuloinnilta. Lisäksi koska jokaisella NFT-taiteen teoksella on omat erityispiirteensä, sen arvo voi nousta ajan myötä, kun tiettyjen teosten kysyntä kasvaa.

Jos olet kiinnostunut kasvattamaan taidekassaasi sijoittamisen keinoin, sinun kannattaa tutustua ainakin Outokummun osakkeisiin. Pidemmällä aikavälillä voit saavuttaa hyvän tuoton, jonka voi sijoittaa uudelleen esimerkiksi mielenkiintoisiin NFT-teoksiin.

NFT-taiteen ja tilataiteen välinen suhde

Miten NFT-taide ja tilataide sitten liittyvät toisiinsa? Nämä kaksi voidaan yhdistää!

Liittämällä perinteistä 2D-taidetta 3D-elementteihin, kuten valotehosteisiin tai rotaatioanimaatioihin, taiteilijat voivat luoda katsojille mukaansatempaavia kokemuksia sisällyttämällä töihinsä äänitehosteita tai interaktiivisia elementtejä. Tällä tavalla taiteilijat pystyvät kuromaan umpeen fyysisten taideteosten ja digitaalisten teosten välistä kuilua luomalla jotain, joka tuntuu katsojasta todelliselta.

Jos taideteoksen luoja niin sallisi, voitaisiin NFT-teoksia esittää myös tilataiteena esimerkiksi videoklippien muodossa. Niistä saatettaisiin myös luoda uusia, fyysisiä versioita – mikäli siis teos ei olisi jo valmiiksi fyysinen. NFT-taiteen ja tilataiteen yhdistämisellä olisi potentiaalia varsin mielenkiintoisiin teoksiin!

NFT on kiinnostava taidemaailman uutuus

NFT-taide tarjoaa monia ainutlaatuisia etuja verrattuna perinteisiin digitaalisten taideteosten muotoihin – parannetusta varkauksien estämisestä mahdolliseen suureenkin arvonnousuun ajan myötä. Tämä selittää, miksi niin monet ihmiset ovat kiinnostuneita tästä uudesta taidemuodosta. Lisäksi yhdistämällä perinteisiä 2D-taideteoksia 3D-elementteihin, NFT-taiteilijat pystyvät halutessaan kuromaan umpeen fyysisten taideteosten ja digitaalisten teosten välistä kuilua.

Jos siis etsit jotain uutta ja jännittävää kokoelmaasi, harkitse sijoittamista persoonalliseen ja taatusti uniikkiin NFT-teokseen!