Vuosittain elokuun lopussa järjestettävä tapahtuma saa vuosittain tuhansittain kävijöitä Nevadan aavikolle. Se on kuin pieni kaupunki, joka nousee pystyyn vain pariksi viikoksi, täyttäen paikan musiikista, taideinstallaatioista ja iloisista festivaalikävijöistä. Burning Man on järjestetty jo vuodesta 1986 lähtien, ja se on yksi maailman tunnetuimpia musiikki- ja taidefestivaaleja. Sen kohokohtana on festivaalin loppu, jolloin festivaalikaupungin keskellä sijaitseva puinen Burning Man, palava mies, sytytetään tuleen. Tästä spektaakkelimaisesta loppuhuipennuksesta festivaali onkin saanut nimensä.
Burning Manin poliitiikka on erittäin roskakielteinen ja kaikkia festivaalikävijöitä ohjeistetaan ekologisuuteen ja roskattomuuteen festivaalialueella. Burning Man onkin kuuluisa juuri ekologisesta suhtautumisestaan festivaalijärjestämiseen.
Burning Man on kuuluisa taideinstallaatioistaan
Burning Man tekee yhteistyötä useiden taiteilijoiden kanssa koostaakseen vuosittain spektaakkelinomaisen kokoelman installaatiota ja veistoksia. Nämä teokset ovat inspiroituneet usein miten teknologiasta ja mystiikasta. Myös musiikkia ja performanssia festivaalilla esiintyy erittäin paljon.
Ehkäpä festivaalin oudoin taidemuoto on niin sanotut mutanttikoneet, jotka rakennetaan vuosittain vain festivaalia varten. Nämä koneet voisivat hyvin olla taideinstallaatioita, vaikka eivät aivan saa osakseen kaikkia taiteen määritelmiä. Nämä mutanttikoneet ovat autoja tai rekkoja, rakennettu niin sanottuun mutanttimuotoon jotakin tarkoitusta varten. Joukosta voi löytää esimerkiksi suuren rukoilijasirkan. Kaikki koneet, joita festivaalille ehdotetaan eivät kuitenkaan ole sallittuja turvallisuussyistä.
Yksi Burning Manin perinteiksi on muodostunut Palavan miehen ohella myös ”Burning Temple”, Palava temppeli. Temppelin ohjelma on aina miehen palamisen jälkeen ja sen teemat vaihtelevat vuosittain. Nämä temppelit ovat myös rituaalisesti poltettu niiden esittämisen jälkeen. Luonnollisesti, myös Burning Temple on tehty puusta palamisen helpottamiseksi.
Vuonna 2011 festivaalilla nähtiin kolosaalinen Troijan hevonen. Se oli interaktiivinen teos, jota vetivät festivaalin kävijät. Kuten sen alkuperäinenkin versio, myös tämäkin oli tehty kokonaan puusta. Tällaiset monumentaaliset veistokset ovat selkeänä osana Burning Manin festivaalia.
Vuonna 2018 ensimäistä kertaa virallinen taidegalleria osti Burning Manin tuottaman veistoksen. Wachington D.C: ssa sijaitseva galleria, Rewinck Gallery of American Art Museum halusi tuoda festivaalin tunnelman eläväksi kävijöilleen ja niinpä se osti kokoelmiinsa osan Burning Manin teoksista. Nämä installaatiot sijoitettiin museon naapurustoon kaikkien kaupunkilaisten ihailtavaksi.