Puu on ollut aina tärkeä elementti suomalaisessa taiteessa

Puu on yksi niistä elementeistä, mitä suomalainen käyttää paljon sekä sisustuksessa että rakentamisessa. Se on elementti, jolla on kansallista menneisyyttä niin puumökeistä lähtien. Niinpä tätä ilmavaa, luonnonmukaista ja raikasta materiaalia käytetään myös taiteessa erittäin paljon. Varsinkin nykytaiteessa – sekä arkkitehtuurissa, veistoksissa, että installaatioissa – puun elementti on hyvin nähtävillä.

Puulla on ollut pitkät perinteet materiaalina, ja esimerkiksi Keskiajalla suurin osa Suomessa tuotetuista veistoksista tehtiin nimenomaan puusta. Yksi Keskiajan kuuluisimmista suomalaisista veistoksista on Someron alttarikaappi, joka sijaitsee Kansallismuseon kokoelmissa. Sen ohella, Kansallismuseon kokoelmiin kuuluu noin 200 erilaista puuveistosta.

Suomalainen arkkitehtuuri on saanut vaikutteensa suurelta osin Alvar Aallon valoisista ja luonnonmukaisista teoksista. Nykyarkkitehtuurin kuuluisin puurakennus saattaa olla tällä hetkellä Kampin kappeli. Tämä pyöreään ruukun muotoon tehty rakennus henkii raikkautta ja nykyaikaisuutta. Se sopii hiljentymiseen varmasti myös uskonnottomille siinä missä uskovaisillekin. Puun elementin ja pyöreän muodon ansiosta sisällä tuntee olevansa kuin turvassa. Kampin kappeli on niitä Helsingin keskustan rakennuksia, jotka voisi laskea jopa veistokselliseksi installaatiotaiteeksi, niin kaunis rakennus on.

Erityisesti suomalaisen taiteen juurilla näkee paljon esimerkiksi niin sanottuja ITE-taiteilijoita, jotka valmistavat suurimman osan teoksistaan puusta. Myös koulutetut taiteilijat ovat tehneet installaatioita puusta, kuten Kaisa Ihalaisen puuinstallaatio, joka on koodattu toistamaan erilaisia äänentaajuuksia. Sen tarkoitus on imitoida oikeaa metsää. Jokaista osaa teoksesta oli ohjelmoitu imitoimaan erilaisia suomalaisia perinne-eläimiä, kuten korppia, metsoa, teertä, karhua, majavaa ja joutsenta. Tätä teosta on esitetty esimerkiksi Lontoossa ja Tokiossa, mutta myös Helsingissä.

Ihalaisen teos on samassa puusta tehty metsäimitaatio, mutta samalla myös äänitaidetta. Metsä ja äänet lisäävät tutkitusti ihmisen hyvinvointia, ja niinpä myös Ihalainen tähtäsi teoksessaan juuri ihmisen rauhoittumiseen.

Siispä puu on materiaali, jotka saavat suomalaiset inspiroitumaan ja rauhoittumaan. Siitä tehdään niin veistotaidetta kuin installaatioitakin, ja yleensä se esitetään ”paljaana”, siis luonnonmukaisena ilman maalausta ja polykromiaa. Nykyaikaiset installaatiot ovat usein interaktiivisia ja myös se yhdistyy näissä veistoksissa. Suomalainen taide on aina saanut syvät inspiraationsa luonnosta, ja siis miksipä ei myös puu kuulu tähän taiteen perinnejatkumoon materiaalina.